Medborgarskap i det digitala samhället: hur då då?

Tid: 2017-07-03 kl 16:30

Evenemangstyp: Seminarium

Digitaliseringen transformerar hela samhället. Vad betyder det för dig som medborgare? Hur påverkar det dig som patient, kund och elev? Hur påverkas samhällsfunktionernas relation till medborgarna?

Föreläsare: Fredrika Lagergren Wahlin, Göteborgs universitet Hanife Rexhepi, Högskolan i Skövde Julia Pennlert, Högskolan i Borås Jörg Pareigis, Karlstads universitet Lars Svensson, Högskolan Väst Magnus Almgren, Chalmers Pernilla Nilsson, Högskolan i Halmstad

Fiskereglering 1766-2017: samma frågor då som nu

Tid: 2017-07-06 kl 18:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangstyp: Föreläsning

Vad inspirerade de första lagarna som tog sikte på havsmiljön i Sverige? Vilka var drivkrafterna och hur förhåller de sig till dagens miljölagstiftning? Föreläsningen är en historisk exposé över utvecklingen av svenska miljölagstiftningen till havs, från första fiskeristadgan från 1766 till 1890-talets insikter om människans allt större påverkan på havsmiljön. Den tidiga utvecklingen av havsmiljöförvaltningen ställs mot dagens regelsystem och de konflikter som nu finns - har egentligen så mycket förändrats?

Föreläsare: Aron Westholm, doktorand vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Hans forskningsområde är offentlig rätt med fokus på havsplaneringsrätt. Sedan juristexamen 2013 har Aron arbetat praktiskt både inom offentliga och privata sektorn, främst med miljörätt. Han har även arbetat på Havsmiljöinstitutet med svensk havsförvaltning ur ett historiskt perspektiv.

En oceanisk historia

Tid: 2017-07-13 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Människans bruk av naturen för sin egen överlevnad har alltid, i alla tider, medfört någon form av skadegörelse, även om denna blivit värre i takt med att människan utvecklat effektivare tekniker. Det är om detta, om människans exploatering av naturen och av havet specifikt som de två första delarna av En oceanisk historia handlar. Perspektivet är miljöhistoriskt. I den tredje och sista delen ändras dock infallsvinkeln. Berättelsen om människans faktiska förhållande till havet ersätts av de fantasier som havet givit upphov till sedan urminnes tider. I denna del visas hur havets gåtfulla djup, humörsvängningar och skräckinjagande invånare varit inspirationskällor till ett otal fiktiva berättelser - allt från babylonska förkristna skapelseepos till klassiker som bland andra Odysséen, Lord Jim och Moby Dick, och dagens filmer om karibiska pirater. Havet har genom historien använts som metafor för människans kamp mot naturen och med sig själv. Det har fungerat som en mänsklig spegel, en hjälp att reflektera över människans andliga och samhälleliga existens, etik och moral.

Föreläsare: Christina Schmidt disputerade 2007 på en avhandling i idé- och lärdomshistoria om den franske antropologen Claude Lévi-Strauss, Nostalgisk längtan och iskallt förnuft: Claude Lévi-Strauss som civilisationskritiker. Hon arbetade för många år sedan som amanuens och lärare vid Socialantropologiska institutionen vid Uppsala universitet och nu senast som administratör på Havsmiljöinstitutet i Göteborg. Där väcktes den tanke om havets idéhistoria som utmynnat i den pågående boken En oceanisk historia.

Östersjön - vårt svenska Galapagos

Tid: 2017-07-20 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Östersjön är en mycket ung marin miljö, bara cirka 8000 år gammal. Hit har marina arter som torsk, sill, blåstång och ålgräs invandrat och genom evolution anpassats till den extremt låga salthalten. Hur har det gått till och vad kan vi lära oss av att studera dessa anpassningsprocesser?

Föreläsare: Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Institutionen för marina vetenskaper, med placering på Lovéncentret Tjärnö. Hennes forskning handlar om evolution - hur arter och populationer förändras som en följd av miljöförändringar och slumphändelser. Kerstin Johannesson anlitas ofta som expert inom marin biodiversitet, marina miljöfrågor, m m. Hon leder Linnécentrum för marin evolutionsbiologi, med nära 100 forskare.

Tång - havets läckra superfood

Tid: 2017-07-27 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Under föredraget får åhörarna lära sig mer om att plocka och laga mat med tång, och också vad forskningen kommit fram till om tång och hälsa.

Föreläsare: Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson kallar sig Sveriges egna tångpionjärer och brinner för att sprida kunskap om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan. Tillsammans driver de företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker.

Sida 1 av 8