Ny omgång av den populära fortbildningen Nyanländas lärande - mottagande, inkludering och skolframgång

Nyhet: 2016-05-04

Kursen är en kompetensutveckling för skolteam som arbetar med nyanlända elever. 12 lärosäten runtom i landet erbjuder utbildning med start i höst.

Kompetensutvecklingen ska ge deltagarna ökade kunskaper om nyanlända elevers lärandevillkor. Den ska bidra till förbättrad organisering av mottagande och utbildning för nyanlända elever samt goda förutsättningar för social utveckling och ökad måluppfyllelse för dessa elever.
Kompetensutvecklingen syftar också till att främja kollegialt lärande. Genomförande och innehåll anpassas till deltagarnas förutsättningar och behov.

Målgrupper
Kompetensutvecklingen erbjuds team bestående av rektorer/skolledare, modersmålslärare, lärare i svenska som andraspråk och lärare i andra ämnen, studiehandledare på modersmål, elevhälsopersonal, studie- och yrkesvägledare, skolbibliotekarier och fritidshemspersonal som arbetar med nyanlända elever i de olika skolformerna. Många lärare i svenska som andraspråk är väl insatta i de frågor som behandlas i kompetensutvecklingen, men är en viktig resurs i teamen och i arbetet med att vidareutveckla mottagandet av och utbildningen för de nyanlända eleverna.
I varje team ska minst en rektor eller skolledare ingå. Det är också rektor som väljer ut teamet som ska delta.

Omfattning
Kompetensutvecklingen motsvarar 7,5 hp. Deltagarna väljer att delta i utbildningen för intyg eller för högskolepoäng. I de fall deltagare önskar genomföra utbildningen som en poänggivande kurs tillkommer examinationsuppgifter.

Krav och examination
Att delta i kompetensutvecklingen innebär ett åtagande i form av ansvar för att, med stöd av kollegor och rektor, driva ett förändringsarbete i den egna verksamheten.
För intyg krävs att deltagaren:
• Deltar i obligatoriska träffar
• Genomför och redovisar uppgifter kopplade till den egna verksamheten
• Deltar i obligatoriska diskussioner på webbplattformen
• Läser och bearbetar kurslitteraturen
För deltagare som genomför kompetensutvecklingen som en poänggivande kurs krävs för betyg att deltagaren utöver ovanstående
• Genomför skriftliga examinationsuppgifter på kurslitteraturen

Kostnader
Deltagande är kostnadsfritt. Kurslitteratur, resor och andra omkostnader bekostas av skolan.
Länk till anmälan publiceras inom kort.