Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny riktad lärarutbildning för outbildade lärare i fritidshem

Nyhet: 2017-03-27

Det finns en stor brist på utbildade lärare i fritidshem. Därför startar Göteborgs universitet en ny utbildning för att fånga upp dem som redan arbetat eller arbetar på fritidshem, men som saknar den formella behörigheten för tjänsten.

Antalet behöriga lärare i fritidshem är lågt både nationellt och lokalt. Samtidigt finns det personer med flera års erfarenhet av arbete i fritidshem som saknar behörighet.
− Vi vill fånga upp dessa personer och erbjuda Grundlärarprogrammet i ett lägre tempo så att studierna kan kombineras med arbete i fritidshem. Vi förväntar oss på sikt att antalet behöriga i fritidshem ökar, säger Karin Lager, biträdande programledare för utbildningen vid Göteborgs universitet.

Stort behov

Bente Tuff är utvecklingsledare vid Center för Skolutveckling i Göteborgs Stad, en av de stora arbetsgivarna i regionen. Hon ser ett stort behov av utbildningen.
– I Göteborg likväl som i stora delar av landet i övrigt, har elevantalet ökat rätt kraftigt i fritidshemsverksamheten de senaste åren, samtidigt som utbildningsnivån bland personalen har sjunkit. Vi har fritidshem i Göteborg där en väldigt liten andel av fritidshemspersonalen enligt skollagens krav får ansvara för undervisningen på fritidshemmet, säger hon.
Hur stor andel av de verksamma fritidspedagogerna som idag saknar adekvat utbildning är svårt att ange exakt. Minst 50 procent av personalen som arbetar på fritidshemmet bör ha en utbildning där de får ansvara för undervisningen, enligt Bente Tuff.

20-30 procent med adekvat utbildning

− I dagsläget har vi flera områden av staden där enbart 20−30 procent av personalen har adekvat utbildning för fritidshemmet. Vi har över 120 kommunala grundskolor i Göteborg som har elever från förskoleklass till årskurs 6. Sätter vi det i relation till att runt 20−30 procent av personalen har adekvat utbildning så handlar det helt klart ett stort antal personer som kan bli aktuella, säger Bente Tuff.

Fakta:
Utbildningen genomförs med 75 procents studietakt för att de studerande ska kunna arbeta deltid samtidigt. Endast en dag per vecka är förlagd på Göteborgs universitet i de högskoleförlagda kurserna. Yrkeserfarenheten får tillgodoräknas med 30 hp, motsvarande en termins studier. Sammanlagt 35 studenter beräknas antas till kursstart hösten 2017.

Läs mer om utbildningen

För mer information kontakta:
Karin Lager, Göteborgs universitet, biträdande programledare Grundlärarprogrammet, inriktning fritidshem för yrkeserfarna, telefon: 031−786 2154, e-post: karin.lager@ped.gu.se
Bente Tuff, utvecklingsledare Center för Skolutveckling, Göteborgs Stad, telefon: 031−367 0407, mobil: 070−780 1800, e-post: bente.tuff@educ.goteborg.se

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2011-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?