Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillsammans för en stark lärarprofession - seminarium Almedalen 5 juli

Nyhet: 2016-06-29

Många för fram samverkan kring forskning och utbildning som nyckeln till en stark lärarprofession och hög kvalitet i lärarutbildningen. Hur stärker vi möjligheterna till reell samverkan, och vad kan vi lära från andra professioner? Hur skapas nationellt likvärdiga förutsättningar?

Skolans verksamhet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Även lärarutbildningen ska ha en stark forskningsbas och tillvarata beprövad kunskap. Under de senaste åren har den praktiknära forskningen stärkts. Flera forskarskolor har inrättats och i skolan anställs allt fler lärare med licentiat- eller doktorsexamen. I anslutning till enskilda lärosäten växer lokala samarbeten fram. Men utvecklingen sker ad hoc, beroende av förutsättningar hos enskilda huvudmän och lärosäten. Hur kan vi skapa en långsiktigt hållbar modell som möjliggör en likvärdig utveckling i hela landet? På seminariet samtalar företrädare för högskolesektorn, arbetsgivarna, lärarprofessionen om möjliga vägar framåt. Utgångspunkt för diskussionen är ett förslag från universiteten i Göteborg, Uppsala och Karlstad till ett nationellt skolforskningsavtal som ska efterlikna strukturer för samverkan kring forskning och utbildning inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Medverkande:
Håkan Sörman, vd, Sveriges Kommuner och Landsting
Helena Sagar, lektor och lärare, Kungsbacka kommun
Maria Jarl, ordförande, Lärarutbildningsnämnden, Göteborgs universitet
Åsa Bergenheim, rektor, Karlstad universitet
Elisabet Nihfors, dekan, Uppsala universitet
Mia Rönn, 1: vice ordförande, Lärarförbundet
Anders Lönn, politiskt sakkunnig, Utbildningsdepartementet


När Tisdag 5 juli | 13.30-14.30

Var Västsvenska Arenan i direkt anslutning till Almedalsparken, intill Västerport på Strandvägen

Arrangör Uppsala universitet & Karlstads universitet i samarbete med Göteborgs universitet, en del av Västsvenska Arenan

 

AV:
0766 185510

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2011-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ruc.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//tillsammans-for-en-stark-lararprofession---seminarium-almedalen-5-juli.cid1380490
Utskriftsdatum: 2018-01-17